torstai 19. marraskuuta 2015

Kaupungista maalle

Kello soi 4.30. Nousin, puin pairan ja housut heitin vikkelästi kinttuuni. Nappasin kahvinkeittimen poies päältä (näppärä tuo ajastin), kaadoin kahvin termospulloon. Juoksin rappuset alas, ulko-ovi auki, sitten kiinni. Läpytin Nissanin viereen, raappasin lasit. Sormet kihelmöi kylmästä. Jännitti. Pelotti. Aivan uusi maailma aukenisi. Kyllä, tämä oli ensimmäisen työkomennukseni aamu. Ja minulla ei käryäkään, mitä olin menossa edes tekemään.

Ajoin 40 kilometriä. Lunta tihkutti. Vähän reipas -18 astetta pakkasta. Radio huuti kaiuttimien kautta. Ei saanut ajatusta mukaan. Jännitti vielä enemmän. Näin navetan valon pimeydestä. Kurvasin auton navetan seinustan viereen. Sammutin auton, nousin ja kävelin itsevarmana kohti navetan ovea. Tsempaten koko ajan itseäni, "mä selviin tästä".

Vaihdoin vaatteet karjakeittiössä, himmeän keltainen valo paistoi yhdestä nurkasta. Karjakeittiö oli ahdas ja matala. Varmasti, näin jonkun vilahtavan pannun taakse! Ovi aukesi takanani. Yrittäjä saapui. Hän tervehti ja hymyili. Ajatteli varmaan "voi tyttörukka, Jouluaattona opettelemassa." Kyllä, oli 24.12.2009 kun ensi kosketuksen sain koko kiehtovaan alaan. Hassua eikös? Avattiin navetan ovi. Tervehdyksesi saatiin mylviminen.

Juotettiin vasikat. Juteltiin niitä näitä. Hän neuvoi, kuinka paskakone toimi, en oikein tajunnut, että missä vaiheessa pitää sammuttaa. (nou hätä, ei jäänyt kertaakaan päälle). Katsottiin lypsykoneen kasaaminen, kertoi kuinka mukavaa oli, kun Jouluna juttukaveri navetassa. Oli aina niin yksinäistä, kun yksin touhusi. Olihan sentään lehmät.

Aloitettiin lypsy. Näytti millaista maidon täytyy olla, että voi lypsää tankkiin. Antoi vinkkejä. Työnsi punaisen tötsön kouraani. Hämmästyin. Iso kysymysmerkki kasvoillani. Siis tulppa. Opetti kuinka tulpataan. Pyöriteltiin lettupannua. Tuli sorkkaa. Jäin lehmän väliin. Tuli mustelmia. Mutta. Tuo Jouluaatto oli erillainen. Löysin ammatin, josta pidin. Kaupunkilaistyttö muokkaantui yhdessä yössä maalaiseksi ja sen jälkeen navetan ovi onkin käynyt. Ihana Maatalous!


Viikonloput!


3 kommenttia:

  1. Haha! On sulla ollu joulu...! :D

    Mutta niin tuttua tuo kaikki... ;) Vaikka en kaupunkilaistyttö olekaan. Tietääkseni... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin samanlailla tuolloin ajatella :D Mut eiks se niin mee et jokaisesta löytyy se pikku rinsessa ::D et älähän nyt :D

      Poista
  2. Oisko kuitenkin joulu 2010, ku eihän sulla oo 2009 voinu ajokorttia vielä olla? :D

    VastaaPoista